Egyik kollégám írta le, hogy miért is tarthat akár egy évig is a jogosítvány megszerzése.

“Kedves Tanulók! – Az autósiskolák legnagyobb iparkodása ellenére jelenleg több száz tanuló vár arra, hogy sikeres KRESZ vizsga után elkezdhesse az autóvezetés gyakorlását. A várakozás több helyen eléri már a három-négy hónapot is. Így a jogosítvány megszerzése több mint fél évig is letarthat.

Talán türelmesebbé teszi azokat, akik épp várnak, ha legalább megtudják e jelenség miértjét:

  • A jogosítványszerzés szabályait rendeletek rögzítik, amely betartását a közlekedési hatóság folyamatosan ellenőrzi. Két olyan meghatározás történt az utóbbi időben, ami jelentősen kihat az oktatás időtartamára, és így a várakozási időre is.
  • Az oktatók egy nap maximum 9-10 tanórát dolgozhatnak. Ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt optimális esetben 8-10 tanulóval tudnak foglalkozni. Új tanulót csak akkor tudnak fogadni, ha valaki sikeres vizsgát tesz. Vizsgára csak az mehet aki, legalább 580 km távolságot is megtesz. Ezt minden órán rögzíteni kell. A városi forgalomban ez kb. 40-45 óra alatt teljesíthető, de ha valakinek többet kell például a parkolásokat gyakorolni, annak akár ennél több is lehet. Emiatt egy-egy tanuló tovább kénytelen gyakorolni az oktatójával, így az újak ismét csak várakozásra kényszerülnek emiatt. Szintén megnöveli egy-egy tanuló oktatási idejét az a tény, hogy a türelmetlenebb tanulók sürgetik a forgalmi vizsgát, és ezért azok a legtöbbször nem sikerülnek. Így az adott tanuló a pótvizsga előtt további órákat vesz, azaz megint csak nem tud az oktató újjal kezdeni.
  • Többen kérdezik, hogy az iskolák miért nem vesznek fel oktatókat. Sajnos túl egyszerű a válasz, mert egyszerűen nincsen több oktató! (8 évvel ezelőtt az országban még majd 7000 oktató dolgozott, ma alig több mint háromezer.)

Tanácsok azoknak, akik mindezek ellenére nagyon-nagyon türelmetlenek:

  • Érdemes átgondolni, hogy mennyire ragaszkodunk egy-egy vizsgaterülethez. Előfordulhat, hogy az iskola egy távolabb esőn is dolgozik, ahol hamarabb kerülhetünk kocsira. Aki meg tudja oldani a napközbeni vezetést, annak is nagyobb esélye van hamarabb kezdeni. Hiába vizsgázott le egy tanuló, aki délelőtt járt vezetni, annak a helyére csak egy olyat tudnak az oktatók fogadni, aki szintén délelőtt is ráér. Azt is jó tudni, hogy ma az oktatók alvállalkozóként dolgoznak a legtöbb autósiskolában. Tehát ha van esetleg ismerős oktató, aki másik sulinál dolgozik, fel lehet őt is kérni, hogy vegye fel a kapcsolatot az iskolával, és így le tudja oktatni a tanulókat. Azaz, akár lehet oktatókra is „vadászni”. Tudom, ilyenkor kézenfekvő megoldás lehet megkeresni egy másik autósiskolát, és oda átkérni magunkat. De azt sem árt tudni, hogy nem egy tanuló panaszkodott arra, hogy ugyan megígérték a másik iskolában, hogy elkezdheti a vezetést, de vagy az átkérés után ott is heteket várt, vagy pedig az első vezetési óra után derült ki, hogy a következő alkalomra csak egy hónap múlva kerül sor. Mérlegeljük ezt is, illetve átkérés esetén kérjünk az új helyen garanciákat. Az is tapasztalat, hogy az új iskolában közel dupla áron tanulhatunk, csak így vesznek át.”
Kategóriák: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük